mitt afrika logga
  • Safari närmare naturen
  • Oförglömliga upplevelser
  • Ekoturism ger djuren värde

FAKTA OM SAFARI I AFRIKA

FAKTA OM SAFARI

Klassisk safari – på väg in i Amboseli nationalpark i södra Kenya. I bakgrunden paraplyaka- cia acacia tortilis och Kilimanjaro, afrikas högsta berg. Här finner du några fakta om safari i Afrika: vad safari är, hur en safari med Mitt Afrika går till, hur man kan bo och hur det går till när man ser på djur och natur.

VILKA DJUR kan du se på safari? – klicka här! Och vilka fåglar? Läs mer här! Är du intres- serad av upptäcktsresande och pionjärer i Afrika – läs mer här!

NATIONALPARKER OCH RESERVAT Vi har skapat en särskild sektion för dig som söker fakta om reservat och nationalparker i östra och södra Afrika: naturtyp, klimat, typiska djur och fåglar, bästa årstid samt bra camper och lodger. läs mer!

Redan i början av förra seklet blev safari liktydigt med storviltjakt, men ordet är Swa- hili och betyder helt enkelt “resa”. Idag an- vänder vi det för att beteckna en resa till natur och kultur i Afrika. En safari idag går till så att ni reser med flyg från Sverige till någon av våra destinationer, och möts vid ankomsten på flygplatsen av vår lokale representant. Därefter tas ni till ert hotell eller direkt ut till safari vid en nationalpark eller ett privat naturreservat. Ni har där alltid utmärkta lokala engelsktalande guider; reser ni i grupp med oss finns en erfaren svensk reseledare med.

Tältcamper En tältcamp är som ett hotell men i liten skala. Här finns ett antal bostadstält för gäster, mässtältet där man intar måltiderna samt tält för kök och personal. I ert tält finns sängar, garderob och myggnät till fönster. Tältets väggar är hopsydda med ett kraftigt golv av galonväv för att hålla markattor och insekter ute. Tältet har yttertak för att hålla nere värmen. Där finns badrum med toalett och dusch, och den senare fungerar ofta så att en säck utanför fylls med varmt vatten och hissas upp. Det räcker i 5-7 minuter. Vattnet värms vanligen genom solenergi och belysningen är oftast av LED-typ för att spara energi.

SERENGETI SAFARI GAMEDRIVE LEJONGamedrive innebär långsam färd i ett öp- pet, fyrhjulsdrivet fordon utefter grusvägar eller i terrängen för att se på djur och natur. Djuren tycks se fordonet som ett slags trögt stort djur, trots att människor sitter helt öppet i bilen. Det är därför ganska lätt att komma nära djuren i bil. Kliver man ur, är det en helt annan situation och det kan vara mycket riskabelt. Det är inte tillåtet, utom då guiden ger klartecken vid särskilda platser. Inom de privata naturvårds- områden MITT AFRIKA samarbetar med är det även tillåtet att göra night drives vilket är synnerligen spännande. Guiden har rörliga strålkastare som gör att ni kan se djurens aktiviteter under mörkrets timmar. Lejonen är mest aktiva under natten.

walking safari Att fotvandra över savannen hör till det ni inte skall missa under en resa. Ljuset, dofterna och savannens enorma vidder är frapperande. Ni har alltid sällskap av en lokal guide. Ni kan se en hel del djur, men det sker alltid på ett visst säkerhetsavstånd. Vill ni göra längre vandringar kan ni bestiga Kilimanjaro – en dröm för många. Dessutom finns vår spän- nande tilläggsresa vandra med kameler. Med den får ni vandra i fyra dagar i norra Kenyas spektakulära torrsavann med guider från Samburufolket. På våra resor med gorillor, schimpanser och regnskog i Rwanda och södra Tanzania vandrar ni också, men i dagsetapper.

PRISER På flertalet destinationer reser ni så att allt ingår – guide, parkavgifter, helpension osv – och om ni vill att vi inkluderar flygresan, gör vi det till självkostnadspris. Du kan också köpa flygresan själv och vi arrangerar safarin och/eller strandhotell. Vid vissa resmål – Sydafrika och Namibia – kan ni hyra egen bil, och vi förbokar hotell utefter en planerad rutt. Detta är det billigaste sättet att resa på safari, särskilt till Krugerparken. I Botswana, som har några av de allra bästa safaridestinationerna, är det hög servicenivå och litet högre prisnivå, särskilt under högsäsong. Ni kan emellertid också välja en billigare “overland safari” där ni reser i safaribilar vissa datum, och bor i enklare tält där ni delar toalett och dusch med ett annat tält. Även i Kenya kan man resa på Campingsafari. Ni reser till samma fantastiska reservat, men bor enklare. Läs mer! För priser – kontakta oss!

EKOTURISM Mitt Afrika använder framför allt eko-certifierade tältcamper som bidrar till lokal utveckling och naturvård. Ekoturism kan också innebära att privata markägare skapar natur- skyddsområden, eller att eko-entreprenörer hyr mark av privata markägare och använder marken till att skapa ett naturskyddsområde. Läs mer!

Sökord: Resor Afrika, Afrika resor, safari resor, safariresor, Afrika resa, resa Afrika, resa i Afrika, afrikasafari, resa safari, safari resa, safari Sydafrika, safari Kenya, safari Tanzania, savann, savannen, kilroy travel, kenzan tours, africanatravel.se lejonresor.se afrikaresor.se abctravels, dahlsafaris.se aventyrsresor.se

TILL SIDANS BÖRJAN   Resmål   HEM   Kontakt