mitt afrika logga
  • Safari närmare naturen
  • Oförglömliga upplevelser
  • Ekoturism ger djuren värde

PRAKTISKT ATT TÄNKA PÅ INFÖR RESAN

FÄLTAPOTEK Ni bör ta med ett enklare ”fältapotek” med solskyddskräm, plåster i olika stor- lekar, skavsårsplåster, värktabletter, magtabletter (typ Imodium el dyl) samt åksjukepiller om du lätt blir dålig i bil eller flyg. Ev medicin som du normalt måste ta, bör du packa i hand- bagaget i den händelse det incheckade bagaget skulle bli försenat.

KIKARE, KAMERA, FICKLAMPA Vi rekommenderar kikare (ca 8×40 eller 10×40) och kamera med minst 8 ggr zoom för den fotointresserade. OBS! Det är inte lämpligt att fotografera människor på offentliga platser eller under safari utan att först ha erhållit tillstånd från dem själva eller genom vår guide. En liten ficklampa är bra att ha med (sk LED).

KLÄDER OCH PACKNING Östafrikas och Södra Afrikas safariområden ligger mestadels i höglandet, där klimatet normalt är som en riktigt varm svensk sommardag eller som medelhavsklimat, och inte särskilt fuktigt. På dessa destinationer står solen ofta högt, och mitt på dagen kan det bli riktigt varmt med stark solstrålning. På dagen kan kortärmat och shorts vara bra, men tänk på att ta solskyddskräm med hög solskyddsfaktor, särskilt i början. Solglasögon behövs, och en solhatt av något slag är bra att ha med. Även om ni inte skall fotvandra långt, är ett par oömma och bekväma vandringsskor bra att ha med. De bör inte ha alltför tunn sula, och kan vara lättare kängor, trekkingskor eller gymnastikskor (dock ej med alltför tunna sulor, typ “converse”). Vid safari bör man ha med långbyxor till kvällen, då det blir betydligt svalare, och då även myggen kan komma fram. Av samma skäl behöver man en varm tröja och/eller en fleecetröja. Då regn kan förekomma bör man ha med en lätt regnjacka eller möjligen ett litet hopfällbart paraply.

Vid kusten är klimatet fuktigare – lätta, tunna kläder är det bästa där. Badkläder behövs vid sol och bad förstås, och lättare idrottskläder kan behövas alltefter eget behov. Badskor är bra att ha med om man behöver gå på korallklippor vid snorkling eller bad.

I städer kan det vara lämpligt med långbyxor för herrar och inte alltför snålt klätt för damer. Det finns en betydande muslimsk befolkning i östra och södra Afrika, särskilt vid kusterna och i viss mån i städerna, men även övriga har ofta en konservativ kläduppfattning.

Vid bestigning av Kilimanjaro behöver man utrustning, skor och kläder ungefär som när man går i svenska fjällen på sommaren. Det blir naturligtvis rejält kallt på toppen, men varmt och svettigt på vägen upp, särskilt i början. Ingen alpinistutrustning behövs.

LADDNING AV BATTERIER Även i tältcamper brukar det finnas möjlighet att ladda batterier till kameror och telefoner vid mässtältet eller kontoret.

MAL D’AFRIQUE Franskt uttryck som betyder “afrikasjuka” och hänför sig till det förhållandet, att de flesta som besökt Afrika blir så tagna, att de alltid längtar efter att återvända.

MAT OCH HYGIEN Vi rekommenderar er starkt att bara dricka buteljerat eller ordentligt kokt vatten. Detta finns normalt att tillgå i tälten och på rummen, och kan köpas i matvaruaffärer. Maten är under våra resor vanligen väl tillagad och bör därför inte vålla bekymmer. Även färska grönsaker och sallad brukar vara helt säkra på välordnade turistcamper och hotell. För den som inte reser så ofta, eller vet med sig att magen är känslig, finns skäl att följa engelsmännens råd: cook it, peel it or forget it (koka det, skala det eller glöm det). Det är också klokt att följa normala hygieniska rutiner extra noga.

MOBILTELEFON Oftast finns god täckning för mobiltelefon i städerna men även på landsbygden i mindre orter. Ute i parker kan det ofta finnas bra täckning, åtminstone på högre punkter i terrängen. För en vistelse en vecka eller två föreslår vi att ert svenska mobilabonnemang behålls. Mest ekonomiskt är att hålla kontakt med Sverige via SMS. Det relativt dyrt att ringa och ta emot samtal om man har ett svenskt abonnemang. Eventuell datatrafik är mycket dyrt och vi rekommenderar er starkt att stänga av den funktionen under er vistelse. För längre vistelser rekommenderas SIM-kort från inhemsk operatör.

MYGGMEDEL är att rekommendera, särskilt på kvällarna. Det bör vara av typen MyggA, som innehåller DEET vilket ca 90 procent av myggen undviker. Heltäckande kläder på kvällen är också bra.

ORMAR, INSEKTER OCH SPINDLAR Under torrperioderna – som också är de bästa för safari – är det mycket ovanligt att träffa på ormar. Förekomsten av insekter och spindlar är också syn- nerligen sparsam under torrtiden. Efter fem dagars regn fylls luften av alla de insekter som legat i puppor och kokonger eller i dvala, och ormarna kommer fram. Men då är det sällan några turister i Afrika.

SÄKERHET När ni reser med MITT AFRIKA har ni alltid en lokal guide eller reseledare som känner till säkerhetsförhållandena, och vars råd ni bör följa. Ni möts alltid redan på ankomst- flygplatsen av vår representant. Skulle ni vilja röra er på egen hand i städer som ni besöker bör man vara ”street smart”, och undvika vissa situationer och områden. I Afrika bör man inte promenera själv efter mörkrets inbrott. Man bör inte bära framträdande smycken eller dyra klockor när man promenerar i städer. Under safari är det alltid förbjudet att lämna campområdet själv utan guide och likaså att lämna bilen utan särskilt tillstånd av guiden.

SÄSONGER OCH ÅRSTIDER I Östafrika är det normalt regntid från mitten av mars till juni (long rains), och igen från mitten av november till december (short rains). Bäst safari är normalt under torrperioderna. I Sydafrika är det bra safari året runt. Valskådning utefter sydkusten liksom blomningen av kapfloran är bäst augusti-november. I Botswana och Namibia infaller regntiden under vårt vinterhalvår, men safarisäsongen fortsätter även då. Bäst är perioden juli-november. Vill man se den stora migrationen i Tanzania bör man resa i december-mars, och i Kenya juli-oktober. Safari runt Serengeti, Ngorongoro och Masai Mara är dock mycket bra året om.

VACCINATIONER Vi rekommenderar er att minst sex veckor före avresa besöka en vaccina-tionscentral och rådgöra med dem.

TILL SIDANS BÖRJAN   Resmål   HEM   Kontakt