Mitt Afrika

Safari i Afrika


KLASSISK
safari
– bilden ovan visar en grupp på väg in i Amboseli nationalpark i södra Kenya. I bakgrunden paraplyakacia acacia tortilis och Kilimanjaro, afrikas högsta berg.

HÄR berättar vi något om hur safari i Afrika går till, hur man kan bo och hur man ser på djur och natur.

REDAN i början av förra seklet blev safari liktydigt med storviltjakt, men ordet är Swahili och betyder helt enkelt ”resa”. Idag använder vi det för att beteckna en resa till natur i Afrika.

EKOTURISM Din resa är den bästa hjälp djur och natur i Afrika kan få. Genom intäkter från turism och ett ansvarsfullt nyttjande har djur och natur fått ett ekonomiskt värde för lokalbefolkning och regeringar. Bergsgorillorna är kanske det främsta exemplet. De har på 40 år ökat från 300 till över 1000 individer med hjälp av intäkter från turism och den övervakning den innebär. Många tusentals människor är beroende av turistintäkter.

EN SAFARI idag går till så att ni reser med flyg från Sverige till någon lämplig destination. Ni möts vanligen vid ankomsten på flygplatsen av en lokal representant. Därefter tas ni till ert hotell eller direkt ut till safari vid en nationalpark eller ett privat naturreservat.

EN TÄLTCAMP är som ett hotell i liten skala. Där finns ett antal bostadstält för gäster, mässtältet där man intar måltiderna samt tält för kök och personal. I ert tält finns sängar, garderob och myggnät till fönster. Tältets väggar är hopsydda med ett kraftigt golv av galonväv för att hålla markattor och insekter ute. Tältet har yttertak för att hålla nere värmen.

I TÄLTEN finns anslutande badrum med toalett och dusch. Ibland fungerar duschen så att en säck utanför fylls med varmt vatten och hissas upp. Det räcker i ca 5 minuter.

DET FINNS också lodger som är mer som små hotell, men som ändå kan vara naturnära och fina. I Krugerparken i Sydafrika finns ”restcamps” med dels större restaurang och mataffär, dels små hus där man bor till ett facilt pris.

PÅ CAMPINGSAFARI reser ni till en betydligt  lägre kostnad. Ni har guide och kock, men bor i enklare tvåmannatält som ni ofta själv hjälper till att resa. På vissa resor hjälps man åt att diska i ett roterande schema och kanske att skära upp grönsaker inför middagen. Man sover på madrasser eller enkla fällsängar. Vid denna typ av camping finns toalett och dusch separat.

GAMEDRIVE innebär långsam färd i ett öppet, fyrhjulsdrivet fordon utefter grusvägar eller i terrängen för att se på djur och natur, oftast tidigt på morgonen eller efter kl 16 då det åter är något svalare. Djuren tycks se fordonet som ett slags trögt stort djur, trots att människor sitter helt öppet i bilen. Det är därför ganska lätt att komma nära djuren i bil.

KLIVER man ur bilen, är det en helt annan situation och det kan vara mycket riskabelt. Det är inte tillåtet, utom då guiden ger klartecken vid särskilda platser.

NATTSAFARI är synnerligen spännande. I vissa reservat är det tillåtet att göra night drives. Guiden har rörliga strålkastare som gör att man kan se djurens aktiviteter under mörkrets timmar. Lejonen är mest aktiva under natten. Lika intressant kan vara att se de små, nattaktiva djuren som springhare, bushbaby, piggsvin och – om man har tur – jordsvin.

WALKING SAFARI Att fotvandra över savannen hör till det ni inte skall missa under en resa. Ljuset, dofterna och savannens enorma vidder är frapperande. Ni har alltid sällskap av en lokal guide och en beväpnad vakt. Ni kan se en hel del djur, men det sker alltid på ett visst säkerhetsavstånd. 

SAFARIFLYG För längre transporter inom det land ni reser till, andvänds lokala flygbolag. De använder ofta små flygplan typ Cessna eller Twin Otter som tar 6-12 passagerare, men ibland också större plan.

KÖRA EGEN HYRBIL Särskilt i Sydafrika och Namibia är det ett bra alternativ att hyra egen bil. Man förbokar hyrbil och hotell samt får dokument för en planerad rutt. Detta och camping är de billigaste sätten att resa på safari.

PRISET för safari varierar mycket. Fasta tältcamper och lodger är mer bekväma och ligger ofta mycket fint, men de är dyrare. Lika nära naturen kommer ni på campingsafari, som är billigare, men det är mindre bekvämt. Jul och nyår är ofta dyrare.