Mitt Afrika

AMBOSELI

EN MATRIARK FÖR SIN FLOCK GENOM AMBOSELI. FOTO: ANDERS ODELDAHL

DENNA PARK är känd för sina många elefanter, som vunnit världsberömmelse genom zoologen Cynthia Moss. Här finns naturliga källor som rinner upp från Kilimanjaros höjder inne i Tanzania. Vattnet ger liv och kraft till bufflar, elefanter och många andra djur under torrtiden. Fågellivet är mycket rikt. Amboseli betyder saltdamm på maa, massajernas språk.

AMBOSELI blev viltreservat redan 1948 och nationalpark 1974. Par- kens kärna omfattar 39 200 hektar. Norr om parken finns också det privata Eselenkei-reservatet om 5 300 hektar, som hyrs av mas- sajer. På så sätt har naturskyddet utökats med 14 procent. Cynthia Moss har genom sin forskning här bland annat visat att elefanter är individer, vad deras sociala gemenskap betyder och att de visar sorg vid en annan elefants död. Hennes forskning fortsätter, och har sitt högkvarter inne i parken.

NATURTYP OCH KLIMAT Amboseli ligger i ett område med torr gräs- och busksavann ca 900 möh. Typiska träd är paraplyakacia acacia tortilis och lalapalm hyphaene coriacea. Den stora, grunda Ambo- selisjön fylls upp av regnen varje år, men torkar sedan ut, och då finns bara källorna kvar som ger vatten till träsken. Här regnar endast ca 400 mm per år. Maxtemperaturen går upp mot 40 grader före de långa regnen i mars till maj. Det regnar också från mitten av november till december. Utsikten mot Kilimanjaro i Tanzania är berömd.

DJUR OCH FÅGLAR Det är som sagt elefanterna som gjort denna park världsberömd, men här finns de flesta av Östafrikas savanndjur. Kafferbuffel trivs med tillgång till vatten året om, liksom flodhäst, krokodil, giraff, burchells zebra, gnu och många olika arter av antiloper. I busksavannen vid Eselenkei ser man den säregna giraffgasellen eller gerenuken. Här finns också babian, öronräv, jordvarg och vårtsvin. Man ser inte lejon och leopard så ofta här, men ibland, liksom gepard.

ETT PAR NILGÄSS MED GÄSSLINGAR

I träskmarkerna finns nilgås, sadelnäbbstork, afrikansk skedstork och skuggstork, men också styltlöpare, skärfläcka och andra flyttfåglar från Europa under vårt vinterhalvår. Bland rovfåglarna märks savannörn, stridsörn och gycklarörn. I Eselenkei finns gulhalsad frankolin och rosentörnskata. Andra karaktärsfåglar är maskflyghöna, deckentoko, vitbukad turako, violett skratthärfågel, sydlig markhornkorp och afrikansk sädesärla.

BÄSTA TID Torrperioderna från juli till oktober och januari-februari är att föredra, eftersom djuren då samlas vid det vatten som finns, och är lätta att observera. När det börjar regna sprids djuren ut i omgivande terräng. Här är varmt, så solhatt och solglasögon är ett måste.

CAMPER OCH LODGER Vi rekommenderar dels en mycket nära tältcamp i Eselenkei-reservatet, Amboseli Porini Camp, dels den synnerligen fint belägna Tortilis Camp med slående utsikt över Kilimanjaro i siktigt väder. På Tortilis camp serveras mycket god mat i italiensk stil efter ägaren, som har italienskt påbrå.