Mitt Afrika

SAMBURU

SAMBURU MED TAFFELBERGET OLOLOKWE I BAKGRUNDEN

BAKGRUND Samburu nationalreservat är en mycket vacker park i Samburudistriktet norr om Mount Kenya. Det gränsar till reservaten Buffalo Springs och Shaba. De tre ses ofta som en park, särskilt av djuren. Här är varmt, med torr busksavann gränsande till halvöken. Parken ligger ca 35 mil från Nairobi och omfattar 104 km2 på en höjd av 900–1200 meter över havet. Folket som bor i regionen är Samburu, och de är befryndade med massajerna i kultur och levnadssätt. Dessa parker är inte så ofta besökta, vilket bidrar till en stark vildmarkskänsla. Se karta nederst på denna sida!

NATURTYP OCH KLIMAT Genom samburus busksavann rinner floden Ewaso Ng’iro, som betyder mörkt vatten. Den fylls på under regnperioderna april och november-december. Här råder en torr savanntyp med doumpalm (hyphaene compressa) och tamarind (extern länk) som typiska trädarter i galleriskogarna utefter floden. Från januari till oktober kan det bli 33 grader varmt eller mer, och det blir som lägst ca 15 grader (klicka på bilden till höger).
..

NÄTGIRAFFER PÅ VANDRING. I TRÄDET TILL HÖGER HÄNGER VÄVARBON.

DJUR OCH FÅGLAR Typiska däggdjur för Samburu är nätgiraff, grevy’s zebra, oryxantilop och gerenuk eller giraffgasell. Den senare är särskilt anpassad för torr halvöken, och kan livnära sig utan att dricka, då den tillgodogör sig det vatten som finns i bladen. Dessutom finns elefant, lejon, leopard och buffel, babian, markatta och flera andra typiska savanndjur. Till de speciella fåglar man kan se här hör somalistruts, gampärlhöna, vitstrupig biätare, nordlig rödnäbbad toko, deckentoko, blånackad musfågel, rosentörnskata och guldbröstad glansstare. Man ser många rovfåglar, bland annat stridsörn och gycklarörn.

SAMBURUFOLKET ÄR BEFRYNDADE MED MASSAJERNA I KULTUR OCH LEVNADSSÄTT

BÄSTA TID Det viktiga här är att undvika regnperioderna i mitten av april till slutet av maj, och åter i mitten av november till mitten av december. Då blir vägarna mycket leriga och det är svårt att ta sig fram. I övrigt kan parken besökas med fördel året om.

CAMPER OCH LODGER Vi rekommenderar varmt Larsens Tented Camp som ligger invid floden Ewaso Ng’iro, en tältcamp i den klassiska stilen. Mycket fin är också exklusiva Saruni Safari Lodge som ligger på det angränsande privata naturvårdsområdet Kalama Community Wildlife Conservacy. Kontakta oss för en safari till Samburu!

[mappress mapid=”6″]
..