Mitt Afrika

MASAI MARA

MASAI MARAS STORA, ÖPPNA SLÄTTER PASSAR SÅVÄL GRÄSÄTARE SOM ROVDJUR

BAKGRUND Masai Mara är främst känt för de stora kattdjuren lejon, leopard och gepard. Till- sammans med Ngorongoro och Serengeti i Tanzania bildar detta ett mycket stort ekosystem. Här passerar årligen upp emot två miljoner gnuer, zebror och thomsongaseller på den stora vandring, som drivs fram av årstidernas skiftande regn och tillgången till färskt bete. Masai Mara är ett så kallat nationalreservat som ägs av de två kommunerna Narok och Transmara. ”Mara” betyder fläckig på maa, massajernas språk, och anses anspela på de fläckar på den stora grässlätten som de få träden bildar, när man ser den på håll.

Reservatet bildades 1946 och omfattar idag 150 000 hektar. Intill finns privata reservat – utan staket – där marken hyrs av ett stort antal massajfamiljer. På så sätt har naturskyddet utökats med ca 39 000 hektar eller 26 procent (klicka på kartan t h). Masai Mara är känt från många naturfilmer, inte minst från serien ”Big Cat Diaries” som gått på BBC och Anmial Planet.

NATURTYP OCH KLIMAT Masai Mara ligger ca 1 600 meter över havet, och består mestadels av öppen grässavann med få träd. Genom reservatet flyter den livgivande Marafloden, som för vatten året om. Utefter floder och vattendrag finns så kallad galleriskog, där fågellivet är rikt. Klimatet är torrt och måttligt varmt, ca 26 grader på dagen och ned till 8 grader om natten. Under regnen i mars-juni och november-december är det svalare. Trots läget nära ekvatorn, är det ett behagligt klimat på grund av höjden.

DJUR OCH FÅGLAR Inom detta ekosystem finns de flesta av Östafrikas typiska savannarter: lejon, leopard, gepard, serval, afrikansk vildkatt, öronräv, hyena, elefant, noshörning, flod- häst, massajgiraff, elandantilop, gnu, burchells zebra, topiantilop, impalaantilop, Grants ga- sell, thomsongasell, vårtsvin, jordvarg, bushbaby, anusbabian, markatta och många andra djur. Bland de stora rovfåglarna märks stridsörn, savannörn och gycklarörn, samt vitryggig gam, rüppels gam och örongam.

MINDRE BIÄTARE PÅ SAVANNEN

Savannen domineras av gräs, men där växer också olika acacior som paraplyakacia acacia tortilis och gallakacia acacia drepanolobium. Typiska fåglar på savannen är byvävare, rödnackad savannlärka, mindre biätare, sekreterarfågel, savannkungsfiskare, grå hornskata, vitfläckig frankolin och struts. I galleriskogarna, med typiska trädarter som afrikanskt olivträd, sykomorfikus och ebenholts, finns bl a klasgök, afrikansk grön duva, vitbrynad snårtrast, afrikansk pygmékungsfiskare, svartvit hornkorp, gråstrupig skäggök och afrikansk gylling.

BÄSTA TID Den stora migrationen av gnuer och zebror uppehåller sig här från juli till slutet av oktober. Dock är denna park mycket fin året runt, med fler stora katter på mindre yta, än i andra reservat. En hel del gnuer och zebror flyttar inte runt. Den långa regnperioden från slutet av mars till juni är inte att rekommendera; då är de flesta camper också stängda.

CAMPER OCH LODGER Vi rekommenderar starkt att ni bor på några av de tältcamper som ligger i de privata reservaten Ol Kinyei och Olare Orok: Porini Mara Camp och Porini Lion Camp. De är mycket bekväma, men också synnerligen naturnära. Djuren kommer in och betar alldeles intill, och på natten även inne i campen! Ett billigare alternativ i samma fina privata reservat är campingsafari. Vill ni bo inne i parken vid Mara River kan ni välja Governor’s Camp eller Bateleur Camp.